Doğru Emzirme Yöntemini Bulman İçin 4 Emzirme Pozisyonu Önerisi!

Doğru emzirme yöntemi ile bebeğine yeterli sütü sağlayabileceğini, hatta sütünün arttırabileceğini biliyor muydun? Emzirirken en doğru pozisyon senin ve bebeğinin en rahat olduğu pozisyon olsa da emzirme pozisyonları ve dikkat etmen gereken noktalara değindiğimiz bu yazıya göz gezdir. Bakalım işine yarar bir şeyler bulabilecek misin?

Emzirme tekniğinin doğru olması, anne sütünün fazlalaşmasına yardımcı olur çünkü:

  • Bebeğin memeyi doğru aldığında, sütünü daha kolay çeker, çabuk yorulmaz. Daha kuvvetli bir vakum yapar. Bu da hormonlarına “benim daha fazla süte ihtiyacım var” uyarısı yapar ve böylelikle sütün artar.
  • İyi vakum ve daha uzun süreli emzirme anne sütünün tam olarak boşalmasını sağlar. Bu da uyarıcı bir faktör olup sütü artırır. Memenin tam olarak boşalması memenin şişkin olmasını önler. Ağrın da olmaz. Yani emzirmek de emmek de kolaylaşır.
  • Bebeğin meme ucunu doğru aldığında meme ucu çatlakları azalır. Özellikle emzirme konforun bu sayede çok artar.
  • Bebeğin daha huzurlu bir şekilde emer. Emzirme zamanları senin için de bebeğin için de keyifli zamanlar haline gelir. Huzurlu olman süt üretimine olumlu etki yapar.

Doğru Emzirme Pozisyonları Neler?

En çok kullanılan dört farklı emzirme yöntemini aşağıda belirttik. Zaman zaman bu yöntemlerden birini zaman zaman da diğerini kullanabilirsin.

1. Kucaklama Pozisyonu:

Bu pozisyona Beşik Pozisyonu da denir. Bebek kucağında ve yatar pozisyonda emer.

  • Öncelikle rahat bir koltuğa otur. Sırtını yastıkla destekle. Ayağının altına alçak bir tabure koy. Kucağına da bir yastık al.
  • Bebeğinin başını dirseğinin içine gelecek şekilde yerleştir.
  • Bebeğin yatay olarak kucağında yatsın ve başı biraz yukarıda olsun.
  • Bebeğinin burnunun meme hizasında olmasına dikkat et.
  • Diğer kolunu emzirme başlangıcında memeyi vermek için kullan. Bebeğinin memeyi alabilmesi için biraz öne doğru eğilmen gerekebilir.

Bebeğin zamanında doğdu ise emzirme pozisyonları içerisinde tercih edeceğin ilk pozisyon bu! Çünkü bu pozisyonda bebek ağzını memeye yaklaştırmak için boyun kaslarını kullanır. Kasları zayıf olan bebeklerin 1- 1.5 aylık olduktan sonra bu pozisyonda emzirilmesi daha doğru olur.

Sezaryen doğum yaptıysan dikişlerin sebebi ile göbek ve mide kısmına baskı, ağrı hissetmene neden olabilir. O halde, bu pozisyonu ağrıların azaldığında kullanabilirsin.

2. Ters Kucaklama Pozisyonu:

Bu pozisyona Çapraz Beşik Pozisyonu da denir. Bu pozisyon aslında Kucaklama Pozisyonu ile çok benzer. 

Bebeğin yatışı, senin oturma pozisyonun her şey aynıdır. Tek farkı;

  • Yatay olarak kucağında yatan bebeğini bu sefer diğer kolunla tutacaksın, yani başını elinle tutacaksın.

Bebeğinin başını daha çok destekleyeceğin için bebeğin küçükse, kuvveti azsa ve emme güçlüğü çekiyorsa bu pozisyonu tercih etmeni öneririz.

3. Koltukaltı Pozisyonu:

Bu pozisyona Çanta Pozisyonu da denir.

  • Emzirme hazırlığını diğer pozisyonlarda anlattığımız üzere yap. Yani rahatça otur ve belini, kolunu, kucağını yastıklarla destekle.
  • Bebeğini ayakları arkana, baş kısmı önüne gelecek şekilde koltuğunun altından geçirerek yatır.
  • Koltuğunun altından geçirdiğin elinle değil; diğer elinle bebeğinin başını destekle.

Bu pozisyon özellikle sezaryen doğum yaptıysan senin için uygun olur, çünkü dikiş yerlerine baskı uygulanmaz. Bebeğin küçükse, emme güçlüğü çekiyorsa da bu pozisyonu tercih edebilirsin. Ama özellikle ikiz annesiysen senin için bebeği doğru emzirme yöntemi budur.

4. Yatarak Emzirme Pozisyonu:

Bu pozisyona Yatar Pozisyon da denir. Bu pozisyonda bebeğin de sen de yatar pozisyonda olursun.

  • Yatakta bir tarafa dünük olarak yat, bebeğini de yüzü sana dönük olarak karşına yatır.
  • Başının altında yastık olsun ve mümkünse sırtını da yastıkla destekle. (Emzirme yastığı da kullanabilirsin.)
  • Yattığın taraftaki kolunu, sırtını da destekleyecek şekilde bebeğinin başının altından geçir.

Bu pozisyon özellikle sezaryen doğum yaptıysan hemen sonrasında yani hareket kısıtının devam ettiği dönemde işine yarar. Eğer herhangi bir hastalık nedeniyle hareket kısıtın varsa da emzirme teknikleri içerisinde en doğru tercih bu olur. Bazı anneler gece emzirmesi sırasında da bu pozisyonu tercih edebilirler.